Workshops in de Gemeente Heeze-Leende

SeniorWeb-week van 20 – 24 januari 2020
Gedurende deze week houdt Seniorweb landelijk een speciale week onder de naam “Computer Vraag Dagen”. Ook het Seniorweb Leercentrum Heeze, onderdeel van de Seniorenvereniging KBO Heeze doet hieraan mee met de medewerking van ’t Perron.   Omdat wij in samenwerking met de bibliotheek Dommeldal al maandelijks een computer-inloopmiddag organiseren, hebben wij als Leercentrum besloten om op basis van de meest gestelde vragen vanuit de computerinloop enkele workshops te houden. Deze behandelen de meest actuele onderwerpen.

Aan de orde komen in chronologische volgorde:

Maandag 20 januari 13:30-16:00 WhatsApp op uw smartphone?
Dinsdag 21 januari 10:00-12:30 Het inlezen van fotobestanden op de computer of laptop
Woensdag 22 januari 13:30-16:00 De Windows Verkenner
Donderdag 23 januari 13:30-16:00 Onderhoud van digitale middelen (Windows/ Android – smartphone, tablet en laptop)
Vrijdag 24 januari 10:00-12:30 Het maken van een fotoboek
Vrijdag 24 januari 13:30-16:00 De Apple (iPhone of iPad) –
Basiskennis vereist

 

Een uitgebreidere omschrijving vindt u verder op in deze aankondiging.
Alle workshops hebben plaats in het Grand Café van het Perron te Heeze en zijn toegankelijk voor alle inwoners van de Gemeente Heeze-Leende.
U dient bij voorkeur uw eigen digitale middelen mee te brengen.
De toegang is gratis, maar u dient zich wel vóór 18 januari 2020 aan te melden via een inschrijfformulier. De formulieren zijn beschikbaar bij het café van ‘t Perron of  hier te downloaden. Inleveren bij het café van ’t Perron (“stembus”).
Het doorgaan van de workshops zal afhankelijk zijn van het aantal inschrijvingen.

Voor onze activiteiten zijn wij nog steeds op zoek naar docenten op diverse vlakken en begeleiders met name voor onze activiteiten in de SeniorWeb-week. U kunt zich aanmelden bij Frans Segers (tel. 06-38255782).

 

Nadere inhoud van de Workshops:
Natuurlijk kunnen we in 2,5 uur niet tot in detail ingaan op alle aspecten van het onderwerp. Mocht er behoefte zijn aan verdere cursussen, dan kunt u dit na de workshop kenbaar maken.

  1. WhatsApp op uw smartphone?
    Wat is dat en wat kan ik ermee?
    Ontwikkelingen van WhatsApp als Social Medium met name bij senioren.
    Ervaringen van gebruikers uitwisselen.
    Waar gaat het wel eens fout?
    Waarop moet ik letten bij het gebruik?
  1. Het inlezen van fotobestanden op de computer (PC) of laptop
    Voordat aan het bewerken van foto’s wordt begonnen worden de bestanden ingelezen op de PC. De locatie en de ordening van de bestanden vraagt een zorgvuldige aanpak. Je wilt over een paar weken de bestanden nog terug kunnen vinden en je kaartje uit je toestel mag niet overvol raken. Ook het selecteren van de bestanden die je wilt bewaren of wegdoen komt dan aan de orde. Om de foto’s te kunnen bewerken wordt gebruik gemaakt van het gratis Windows10programma “Foto’s”. De eigen laptop kan worden gebruikt. Ook heeft de KBO een aantal laptops ter beschikking
  2. De Verkenner (Windows 10)
    De Verkenner vormt als het ware de ‘ruggengraat’ in de computer.
    Daar kan je de bestanden en mappen etc. zien die op de computer staan.
    Ook de bestanden en mappen op USB-sticks of externe harde schijf worden daar zichtbaar. In de Verkenner kan je door alle mappen navigeren en b.v. een document terugvinden. In de mappen van de Verkenner sla je ook foto’s en tekstdocumenten te ordenen.
  1. Onderhoud van digitale middelen (Windows/ Android – smartphone, tablet en laptop)
    Waar is dat nou voor nodig?
    Wat kan er gebeuren als ik dat niet doe?
    Test van een laptop met ScanCircle.
    Hulpmiddelen bij het onderhoud.
  1. Het maken van een fotoboek
    Kom je terug van vakantie met een paar honderd foto’s op je digitale toestel en dan wil je die graag op een gemakkelijke manier bekijken en laten zien. Kortom je wilt een mooi fotoboek maken en je weet niet hoe te beginnen. Voor die mensen is deze ochtend uitermate geschikt. Om een fotoboek te maken moet eerst een heleboel voorwerk van een fotoboek worden verricht. Daarna worden de foto’s in een boekwerk ingelezen. Dit komt tijdens de workshop uitgebreid aan bod. Het accent ligt op het bestel gereed maken. Hiervoor worden de gratis beschikbare programma’s besproken en van een ervan wordt een voorbeeld uitgewerkt.
  1. De Apple (iPhone of iPad)
    Hierin zal worden ingegaan op de ontwikkelingen van de Apple/Mac, het typische gebruik van de Apple verkenner en het benodigde onderhoud.
    Tijdens de workshop zal aandacht besteed worden aan wat minder bekende onderwerpen rond de iPhone/iPad. Hierbij valt te denken aan de iCloud en opslag, enkele beveiligingsaspecten waaronder het maken van back-ups,  twee factor authenticatie, nieuwe apps o.a. Apple pay. Basiskennis is vereist. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen.