Lezing “Rouw op leeftijd” door Riet Fiddelaers

Op 8 januari jl. werd een kleine groep gastvrij ontvangen in Rouwcentrum Fiddelaers te Heeze. Na een korte introductie door Renske Fiddelaers, de huidige directeur van het Rouwcentrum, ging rouwdeskundige Riet in op de verschillende aspecten van rouw.

Rouw kan vele oorzaken hebben. Dat kunnen naast het overlijden van een echtgenoot, kind of familielid ook zijn: verlies van werk, verlies van contacten met kinderen door wat voor oorzaak dan ook, achteruitgang van gezondheid, etc.
Een belangrijk facet aan rouw is de verwerking en de hulp daarbij. Wat kan je wel doen en wat zeker niet? Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier en het is belangrijk om dat aan te voelen. En er zijn zeker verschillen tussen vrouwen en mannen.
Rouwverwerking is niet aan tijd gebonden, want het verlies blijft. De een heeft meer tijd nodig voor verwerking dan de ander. En soms ervaren mensen meerdere verliezen in korte tijd. De pijn kan verzacht worden door erover te praten en door hulp en steun van anderen.
Belangrijk is dat je niet alleen met je verlies blijft zitten. Probeer hulp te accepteren en aan te geven waar je behoefte aan hebt. Dat is vaak moeilijk. Maar het helpt de ander wel om ook de juiste ondersteuning te bieden.

Al met al een leerzame bijeenkomst in een sfeervolle accommodatie. Dank aan de familie Fiddelaers daarvoor.

De seniorenvereniging KBO Heeze wil ook ondersteuning bieden aan mensen die een dierbare hebben verloren en er over willen praten.
Dat kan in de vorm van een aantal gespreksbijeenkomsten in een klein groepje. U leest daar meer overin onze nieuwsbrief.

Reacties zijn gesloten.