Tweemaal zijn we naar Rijs in Friesland geweest met de kringreis
Omdat de eerste snel volgeboekt was hebben met de reisorganisatie snel een twee reis kunnen regelen zodat allen op de wachtlijst toch meekonden naar het mooie Friesland.
Hieronder het verslag van een van de deelnemers van de reis op 26 juli.

Een reis naar Rijs (Friesland)
Op 26 juli vertrokken we voor een zesdaagse reis naar Friesland. Eindpunt was het plaatsje Rijs in Gaasterland (zuidwest Friesland) waar hotel Gaasterland ons zeer gastvrij ontving. Het werd een reis met een perfecte mix van excursies, ontspanning en vrije tijd. Bovendien kregen we van onze gastheer John (chauffeur) en gastvrouw Jeanne (echtgenote van John) onderweg veel informatie over het gebied waar we doorheen reden. John en Jeanne bleken een koppel dat perfect op elkaar was ingespeeld.

De excursies naar het Vlechtmuseum in Noordwolde, naar het eiland Texel, naar het Lauwersmeer en het Woudagemaal, het grootste stoomgemaal van de wereld, waren zeer interessant, vooral door de duidelijke informatie van de enthousiaste gidsen.

Elke dag kregen we de gelegenheid om op eigen houtje steden te bezoeken en daar te lunchen. De liefhebbers konden daar ook naar musea gaan. Zo waren we in Stavoren, Hindeloopen, Den Burg op Texel, Leeuwarden en Bolsward, stuk voor stuk indrukwekkende plaatsen.

Het improvisatievermogen van John werd getest toen we op weg naar de rondvaartboot in het Lauwersmeer een telefoontje van de schipper kregen dat de windkracht hem belemmerde om uit te varen. John gooide in no time het programma om door het dagprogramma deels om te wisselen met het programma van de dag daarna. De boottocht (met lunch) ging de volgende dag dus toch door. De schipper vertelde ons tijdens de rondvaart allerlei interessante weetjes over de verandering van de Lauwerszee naar het Lauwersmeer.

John en Jeanne zorgden niet alleen in de bus voor een ontspannen sfeer door o.a. moppen en anekdotes te vertellen en voor drankjes te zorgen. Tijdens de muziekavond trad John ook nog eens op als diskjockey. En Jeanne vertoonde haar kunsten als fervent danseres. Vele reisgenoten probeerden haar voorbeeld te volgen en de beentjes gingen op gepaste afstand van de vloer. Ze organiseerden bovendien een spannende bowlingavond. De strijd was hevig. Iedereen probeerde op zijn of haar manier zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Het hotel was uitstekend en netjes. We werden elke dag verwend met een uitgebreid ontbijtbuffet en een prima diner. Het personeel was vriendelijk en behulpzaam. Als klap op de vuurpijl kregen we op de laatste dag tijdens de terugreis een smaakvol diner aangeboden in Nistelrode.

We kunnen terugzien op een geslaagde, goed georganiseerde, week waardoor we hebben kunnen genieten van het mooie, waterrijke en veelzijdige Friesland. En daar ging het toch om!

Dank namens alle deelnemers!
Peter en Maria Janssen