KBO 60 jaar

In aanloop naar het 60 jarig bestaan plaatsen wij regelmatig stukjes historie van KBO Heeze.
Deze stukjes zijn afkomstig uit het boek “Senioren hebben de toekomst” geschreven door Harrie Berkers en uitgegeven ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan.
Deze stukjes zijn bewerkt en aangevuld door Liesbeth Lingers en gaan tot ons jubileum in 2019.

Deel 1 Heeze en zijn bejaarden

Rit voor Bejaarden.
In 1953, dus 6 jaar voor de oprichting van de KBO, was in cafe “De Zwaan” een vergadering van de MAC Heeze (Motor en Autoclub) en werd het voorstel geopperd om iets te doen voor de bejaarden van Heeze. Waar denkt een Motor en Autoclub dan aan, eigenlijk vanzelfsprekend om de bejaarden ook eens te laten genieten van de vervoermiddelen waarover zij beschikken. In die tijd nog lang niet voor iedereen weggelegd.
Na enkele vergaderingen werd besloten tot een dagtocht te maken met personen boven 65 jaar uit Heeze en dat in die eerste jaren met eigen vervoer dus personenauto’s.

Wegenwacht, Politie, EHBO, eigen motor ordonnansen, natje en droogje onderweg, Fanfare bij terugkomst in Heeze, aan alles werd gedacht. Al snel was de belangstelling zo groot, dat eigen vervoer niet meer volstond en dat ook busvervoer nodig was.
Uiteindelijk reden er ieder jaar minimaal 6 bussen en was het personenautovervoer alleen nog een aanvulling voor degenen die slecht ter been waren.

De eerste rit in 1953 ging met 90 deelnemers naar de Tilburgse dierentuin en daarna een koffietafel in “De Postzegel”
te ’s Hertogenbosch. In 1962 waren er 285 deelnemers.
De kosten per deelnemer waren in die eerste jaren ruim 10 gulden per persoon en werden gedekt door subsidie, een loterij, kienavonden, bijdrage MAC, fabrikanten en particulieren.

Als werkers van het eerste uur werden genoemd Jac. van der Heijden en Henk Bos voor het technische gedeelte.
Bijgestaan door de eerste bestuursleden P. Evers, W.de Barse, P. Staals, Chr. van de Wurff, H. Roothans, Jac .van der Heijden en dhr. Senders.
Het was ieder jaar een indrukwekkende tocht, waar velen aan medewerkten.

Foto: Mac Heeze: fotocollectie Leo Lingers