Excursie kamelenmelkerij in Berlicum op 12 april 2019

Op vrijdag 12 april vertrokken 28-tal KBO-leden richting Berlicum voor een bezoek aan de kamelenmelkerij van Frank Smits. Met zo’n 100 kamelen een uniek bedrijf in Europa. In Arabische landen is kamelenmelk een alledaags voedingsmiddel. In andere delen van de wereld is dit onbekend.

Een van de eerste misverstanden die moest worden rechtgezet is dat de dromedaris behoort tot de familie van de kamelen. Vandaar dat er bij dit bedrijf gesproken wordt over een kamelenmelkerij, alhoewel het niemand ontgaan was dat de dieren slechts een bult hadden.

Tijdens de ontvangst met koffie en wat lekkers werd een presentatie gegeven over de kameel en over het bedrijf. Wetenswaardigheden dat een kameel grote temperatuurverschillen gemakkelijk aan kan, dat het dier geen hoeven heeft maar eeltkussens en dat de bult geen water maar vet bevat, werden gedeeld. De kameel gaat zeer efficiënt om met vocht. Het dier zweet bijna niet en kan indien nodig wel 100 liter water drinken en opslaan.
Een kameel produceert op een dag 4 tot 6 liter melk met een opbrengst van tussen de € 6 tot € 8 per liter. Van de 100 dieren zijn er permanent een 25-tal melkbaar. Dat melken is een moeizaam proces, omdat het kalfje met het moederdier de melkmachine in gaat en het kalfje de melkproductie op gang moet brengen. Ook het leegmelken kan niet met de melkmachine. Ook dat doet het kalfje.

Na een rondleiding door de stallen werden we nog in de gelegenheid gesteld om wat van de kamelenmelk te proeven. Schijnt heel gezond te zijn door het lage vetgehalte en de samenstelling van de eiwitten.
Leuke en interessante excursie.

Foto’s: Leo Looijmans

Reacties zijn gesloten.