De najaarsbijeenkomst op 31 oktober 2018 was inspirerend en ontspannen.

De belangstelling was groot. Ruim 130 KBO-leden bezochten de bijeenkomst met als thema: Praten over het levenseinde.
Dat is geen gemakkelijk onderwerp, maar wel relevant voor onze gemoedsrust in onze laatste levensfase.

De spreker Mari van Berlo ging op een heldere wijze in op allerlei aspecten die met sterven te maken hebben. Aan de orde kwam o.a. afscheid nemen, hoe doe je dat? Pijnbestrijding, palliatieve sedatie; een mogelijkheid om rustig in je slaap te overlijden.

Maar ook euthanasie werd besproken. Heb je daar recht op als je een wilsbeschikking hebt? Er werd duidelijk uitgelegd dat dit zeker niet vanzelfsprekend is. Een arts moet zich immers aan een heleboel regels houden. Ook het sterven thuis, in een hospice of in een ziekenhuis kwam aan de orde. Kortom, veel aspecten waar de spreker aandacht aan heeft besteed. Jammer, dat er geen tijd was om vragen te stellen. Immers, dan hoor je echt wat er leeft bij de toehoorders. Desondanks voldeed de inleiding volledig aan het doel nl onze leden bewust maken van het belang van het bespreekbaar stellen van de laatste levensfase.

Na de pauze werd het programma een stuk luchtiger. De Salty Dogs, een fantastisch zeemanskoor uit Mierlo, bracht er meteen weer een vrolijke stemming in.
Prachtige zeemansliederen werden afgewisseld met bekende meezingers. Alles werd met veel volume en vol enthousiasme vertolkt, ondersteund door muzikanten met diverse instrumenten. Alle mannen in een zeemanspak met bijpassende pet. Het geheel zag er heel vrolijk uit.!!

Conclusie: Het was een boeiende middag met een aandachtig gehoor.