Dagreis naar Oudenbosch en Dordrecht op woensdag 18 juli

Op deze stralende dag werd om 8.30 uur met twee grote bussen en een minibus vertrokken vanaf ’t Perron voor onze jaarlijkse dagreis.
Op weg naar Oudenbosch een tussenstop gemaakt in Tilburg voor bakkie(s) koffie met vlaai om vervolgens onze weg te vervolgen naar de Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch.
In de Basiliek kregen we een korte inleiding over de geschiedenis van de kerk om vervolgens in groepen, en onder leiding van een gids, wat meer van het gebouw te zien.
Het door Dr. P. Cuijpers ontworpen kerkgebouw is een kopie van de St. Pieter in Rome en het initiatief werd genomen door Pastoor Willem Hellemons (Pastoor van 1842 – 1884). De bouw werd aangevangen in 1865 en voltooid in 1892.
In de loop der jaren raakte het gebouw zodanig in verval dat restauratie noodzaak was. De restauratiewerkzaamheden zijn in 1959 begonnen en werden in 1987 voltooid.

Na dit bezoek op naar de koffietafel in “de Gouden Leeuw” in Terheijden waarvan gretig gebruik werd gemaakt.
Het middagprogramma werd gevuld met een bezoek aan Dordrecht. Hier werd ons gezelschap gesplitst in 4 groepen voor een stadwandeling met gids en twee groepen voor een boottochtje over de Dordtse grachten. Een aantal mensen gaven de voorkeur aan om op eigen gelegenheid rond te neuzen in Dordrecht.

Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg eind 12e eeuw stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelsstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden. Een van de bekendste schilders uit Dordrecht is Aelbert Cuyp. Maar ook Vincent van Gogh heeft nog enkele maanden in Dordrecht gewoond.

Om 17.15 uur moesten we weer bij de bussen verzamelen om ons te begeven naar het dineradres in Wagenberg als afsluiting van deze dag.
In restaurant de Ruif werden we met livemuziek ontvangen door de eigenaar. Ook tijdens en na het diner was er muziek waarbij op het einde er nog enkele een dansje waagde.
Rond 21.30 uur waren we weer terug in Heeze en konden we terug kijken op een geslaagde en leerzame dag.
Foto’s van deze dag zijn gemaakt door Leo Lingers (deel 1) en Henk Gubbels (deel 2)

Reacties zijn gesloten.