Bezoek Loods 20 te Helmond.

Op 10 februari bezochten 19 leden Loods 20 te Helmond, hier is naast het EDAH museum ook het Draaiorgelmuseum en de Helmondse accordeoncollectie gevestigd.

Het was een gezellige terugblik op hoe wij vroeger de dagelijkse boodschappen bij kruideniers als EDAH deden. Je bent weer helemaal terug in de winkel zoals die vroeger was.
Een voormalige VEGE winkel uit Geldrop is helemaal in zijn oorspronkelijke staat teruggebouwd. Met voor velen herkenbare blikjes, potjes, flessen, poetsmiddelen én de knopenpot op de toonbank. Het museum laat ook zien hoe het er vroeger bij de bakker, groenteboer en slager aan toe ging. Heel veel oude gereedschappen zijn er te zien.

Na het bezoek aan het EDAH museum was het gezellig kletsen in het cafetaria met luxe vlaai met koffie of thee.
Hierna ging het naar het Draaiorgelmuseum. Op weg naar de orgels passeer je een aantal vitrines met opmerkelijke accordeons van de late 19e eeuw tot de vroege 20ste eeuw.

Het Draaiorgelmuseum beheert 7 orgels, van twee kleine handdraaiorgels tot grote concert orgels. De grote zijn de Grote en Kleine Gaudin en De Mortier.
We hebben ze allemaal gehoord, het was zeer indrukwekkend. Enkelen van ons kregen op advies van de rondleider oordopjes uitgereikt, het bleek nochtans mee te vallen.
Onder het genot van drankje luisterden we naar de orgelklanken. Het grote orgel kon ook van binnen bekeken worden.
het was een geslaagde middag.

Reacties zijn gesloten.