Bezoek en rondleiding Sint-Benedictusabdij “de Achelse Kluis” op 14 augustus jl.

Op 14 augustus waren we met een 13-tal geïnteresseerden te gast bij de Sint-Benedictusabdij “de Achelse Kluis”.

Onze “bevlogen” gids Anja nam ons, via een presentatie en een rondleiding door de Abdij, mee in de geschiedenis van deze toch wel unieke locatie.

Na een onderbreking als gevolg van de Franse Revolutie, namen de trappistenmonniken van Westmalle de religieuze draad weer op en stichtten in 1846 op deze plek in Achel de Sint-Benedictusabdij. De monniken leefden in de geest van de cisterciënzerorde, volgens de regel van Benedictus.
Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken. Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit. Sinds kort wonen er geen monniken meer in het complex. Om inkomsten te generen voor o.a. het onderhoud van het complex is men momenteel bezig met het opzetten van een professionele brouwerij.

In 1989 werd het grootste deel van de landbouwgronden als natuur- en recreatiegebied verkocht aan het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest.
Sinds 2004 is de ‘Achelse Kluis’ door de Vlaamse overheid erkend als open monument.

In 2018 heeft de leefgemeenschap ‘Fazenda da Esperança’ (boerderij van de hoop) zijn intrek genomen in de Achelse Kluis.

In de ‘boerderijen van de hoop’ worden mensen met een afhankelijkheidsproblematiek, maar die ‘clean’ zijn, geholpen om hun leven vanuit het evangelie weer op de rails te krijgen. Het is een gesloten leefgemeenschap met een dagindeling die even strikt is als in een klooster, met andere woorden: gemeenschapsleven, arbeid en gebed. De bewoners nemen een jaar lang afstand van familie en vrienden, maar ook van bijvoorbeeld multimedia, alcohol en nicotine.

Sloten de rondleiding af met een lekker bakje koffie en een stuk vlaai naar keuze.

Ondanks de mondkapjesplicht veel enthousiasme bij de deelnemers over de kwaliteit van de rondleiding.

foto’s: Antoon Bax

 

Reacties zijn gesloten.