Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Vrijdag 17 maart was er door de programmacommissie een rondleiding gepland op de nieuwe natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Omdat hiervoor veel belangstelling was om er aan deel te nemen, is er op 24 maart a.s. nog een rondleiding.
Voor beide datums was er een maximaal aantal van 30 deelnemers waardoor enkele mensen op de wachtlijst moesten. Gelukkig werd er door Annie van der Linden toestemming gegeven om ook die enkele leden te laten deelnemen.

De rondleiding begon met een openingswoord en uitleg door Annie van der Linden.
Begraven worden in een natuurgraf betekent eeuwigdurende grafrust op een zelf uitgekozen mooie plek.
Om daar een indruk van te krijgen begonnen wij aan een wandeling over het mooie aangelegde terrein 25 hectare groot. Er reed een golfkarretje achter de groep aan voor mensen die wat slechter ter been zijn en daar graag gebruik van wilde maken.
Aan Frank (terreinbeheerder), die elk plekje van het terrein kent werden vragen gesteld en die hij dan ook graag beantwoorden. Wij kwamen ook bij de plek , de boskamer genoemd, waar op sommige graven een gedenkboom geplaatst kan worden die past bij de inheemse boomsoorten die op Schoorsveld voorkomen.
Markering van een graf kan met een mooie houten boomschijf die na verloop van tijd opgaat in de natuur doet het als gedenkteken ook zeer goed. Alles moet van natuurlijk materiaal zijn.
Ook werd ons uitgelegd hoe de naam Schoorsveld is ontstaan op de plaats waar de schoren te zien zijn.
Vroeger werden op dit terrein houten balken gebruikt over de sloten om van het ene naar het andere terrein te kunnen dit zijn de zogenaamde schoren.

Na de wandeling was er een heerlijke kop koffie of thee met iets lekkers erbij in het prachtig nieuwe pand.
Er was op dat moment een dienst, waardoor wij de ruimte voor een ceremonie niet konden zien. Jammer maar begrijpelijk, alle begrip hiervoor.
Er werden nog vele vragen gesteld en beantwoord naar ieder wens.
Na afloop was er een dankwoordje en een klein presentje namens de KBO voor de werknemers van Schoorsveld, en konden wij weer naar huis met heel veel nieuwe indrukken en informatie.

Comments are closed.