De vrijwilligersmiddag: een quiz, puistschieten en vooral bijpraten

Op een zonnige vrijdagmiddag kwamen heel veel KBO vrijwilligers bij elkaar bij het schietterrein van het St. Joris gilde in Heeze. De koffie met iets lekker stond al klaar.
Het bestuur had een geweldige middag georganiseerd als bedankje voor al haar vrijwilligers (dat zijn er maar liefst 90!). Een bedankje dus, en dat nog wel terwijl al die vrijwilligers het werk vooral doen voor hun lol en voor de gezellige contacten.
Roos opende de middag met een welkomstwoord en zij bedankte iedereen voor hun inzet. Zij herdacht de drie vrijwilligers die het afgelopen jaar zijn overleden: Tiny Engelen, Piet v.d. Meulen en Frits van Elten.

Naast bijpraten, iets wat wij allemaal heel belangrijk vinden, werden wij ook aan het werk gezet. Het bestuur had een quiz bedacht waarbij onze kennis werd getest van streektaal. Onder het genot van een drankje en een hapje lieten wij de hersens kraken en probeerden en passant bij andere groepjes even te spieken, maar dat hielp niet echt.
Wij weten nu wel wat Elft is en waar het woord Brabant vandaan komt.
Uiteraard moet er een winnaar zijn, twee groepjes waren gelijk geëindigd en zij kregen een extra slotvraag.
De groep van Willy, Annemie, Mientje en Gré gingen met de hoofdprijs naar huis: zij kregen elk een mooie plant: een vlijtig liesje!

Er kon ook geschoten worden op de puist. Rens Guitjens vertelde de historische achtergronden van het gilde en legde vervolgens uit wat de bedoeling was. Wie wilde schieten, moest zich registreren en kreeg een volgnummer.
Er kon geschoten worden met een groot geweer op een groot blok hout en met een klein geweer op drie kleinere blokjes hout. Bij elk geweer stond een begeleider van het gilde om instructie te geven.
Het hout raken was nog niet zo moeilijk, een kwestie van geweer tegen de schouder, de linkerhand in de juiste positie, door het vizier kijken en het rondje op het hout richten en dan de haan overhalen. Het blok hout in zijn geheel naar beneden schieten was wat lastiger, dat is maar een paar mensen gelukt. Degenen die daarin slaagden bij het groot geweer zijn: Anny Looijmans, Gerard van Uden, Frans Segers en André v.d. Eijnden.
Bij het klein geweer waren dit: André v.d. Eijnden,Frans Segers en Jos Essing.

De middag werd afgesloten met een kop lekkere aspergesoep en een bordje salade. Het was een bijeenkomst als bedankje voor de vrijwilligers, maar de vrijwilligers bedanken het bestuur voor deze heel gezellige en goed verzorgde middag.

Gré Keet

foto’s: Henk Gubbels