Cursus: “Het maken van een fotoboek”
Kom je terug van vakantie met een paar honderd foto’s op je digitale toestel en dan wil je ze graag op een makkelijke manier bekijken en laten zien.
Kortom je wilt een mooi fotoboek maken en je weet niet hoe te beginnen. Voor die mensen is deze nieuwe cursus uitermate geschikt.
Om een fotoboek te maken moet eerst een heleboel voorwerk worden verricht. Dit komt tijdens de cursus uitgebreid aan bod. Aan fotobewerking wordt ook aandacht besteed, maar het accent ligt op het selecteren en organiseren van de foto’s.
De opzet van de cursus is als volgt:
Les 1 : Fotobestanden inlezen op PC of Laptop.
Les 2 : Het organiseren en terugzoeken van de foto’s.
Les 3 : het selecteren en klaar zetten van de foto’s voor het fotoboek.
Les 4 : Het inrichten en bestel gereed maken van het fotoboek.
Bij de lessen kan gebruik worden gemaakt van de eigen laptop. Voor degenen die geen laptop hebben kan tijdens de les gebruik worden gemaakt van een laptop van de KBO.
Er kunnen maximaal 8 personen (leden) deelnemen. Deelname op volgorde binnenkomst ontvangen aanmeldingen. Alle lessen vinden plaats op vrijdagmorgen. Locatie: KBO-lokaal 1.06 in dorpshuis ’t Perron. Aanvang lessen: 9.00 uur. Einde: 11.30 uur.
De planning van de datums is als volgt:
Les 1 : vrijdag 4 mei
Les 2 : vrijdag 18 mei
Les 3 : vrijdag 25 mei
Les 4 : vrijdag 1 juni
Cursusleiding: Bert Keet
Kosten: € 30,00 (U krijgt de 1e les een factuur met het verzoek deze over te maken)
Aanmelden bij: Ben Odijk, mail: benodijk@outlook.com tel. 06 45270088

Vernieuwde cursus fotografie
In de vernieuwde opzet wordt aan 3 onderwerpen aandacht geschonken. Dit zijn: landschapsfotografie, stedenfotografie en macrofotografie.
De globale opzet is als volgt:
eerste ochtend: uitleg over het onderwerp en het gebruik van het toestel.
tweede ochtend: samen op pad om in de praktijk te fotograferen
derde ochtend: Het bespreken van de resultaten.
De onderwerpen zijn:

Landschapsfotografie
Dit is een van de populairste vormen van fotografie. Als je er oog
voor hebt zijn er veel mooie plekjes. Ook in Heeze. Het licht is een belangrijk onderdeel van een mooi landschap. Je kunt elk moment van de dag gaan fotograferen en als het mis gaat kun je teruggaan. Hel landschap verandert elke keer en het loopt niet weg. Het fotograferen van landschappen vereist bijzondere instellingen van je toestel. In de cursus wordt hier ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Stedenfotografie
Vrijwel iedereen waagt zich tijdens de vakantie aan het fotograferen van gebouwen in een stad (of dorp) en als je dan thuis op de PC of laptop naar de foto kijkt dan valt het resultaat soms tegen. Het fotograferen van gebouwen vraagt om een bijzondere kijk van wat je wel en wat je niet op de foto wilt zetten. Met een goede compositie staat of valt de foto. Elke plaats heeft zijn eigen bijzondere kenmerken om te fotograferen. De kunst van stedenfotografie is om de ziel van een stad te laten zien. Deze wordt bepaalt door alles wat er leeft en rondloopt.

Macrofotografie
Met macrofotografie probeer je een klein onderwerp helemaal in beeld te krijgen. Je kruipt a.h.w. heel dicht bij je onderwerp. Vaak wordt het ook “dichtbij-fotografie” genoemd. Met de meest eenvoudige toestellen kun je al macro- opnamen maken. Het vraagt wel een goede voorbereiding en geduld om te kijken voor je op de ontspannerknop drukt. Ook het fotograferen van bloemen, planten, vlinders etc. valt meestal in de categorie macrofotografie.
De cursussen worden gegeven op vrijdagochtenden van 9.00 uur tot 11.30 uur in KBO-lokaal 1.06 in dorpshuis ’t Perron en vinden plaats op de navolgende datums:
Landschapsfotografie: 6-, 13-en 20 juli 2018
Stedenfotografie: 3-, 10-, en 17 augustus 2018
Macrofotografie: 5-, 19-, en 26 oktober 2018
Elke tweede lesochtend is op een (buiten) locatie.
Facultatief een excursie van een hele dag naar het Landschapspark in Duisburg Noord.
Datum nader te bepalen in overleg met de deelnemers.
Docent: Bert Keet
Kosten: € 18,00 per onderwerp. Wilt u alle drie de onderwerpen volgen, dan kan dat ook. De kosten bedragen dan € 45,00 voor het geheel.
Informatie en/of aanmelding bij: Ben Odijk. Mail: benodijk@outlook.com tel. 06 45270088